Forside

Dorf Møllegård

 

Museet på Dorf Møllegård formidler den begivenhedsrige historie om livet på en møllegård gennem århundreder.

Med ryggen til landevejen – skuende ud over Dorf Møllesø ligger Dorf Møllegård med sit arkitekttegnede stuehus, sine gamle staldbygninger og den store lade. Gemt bort fra nysgerrige blikke fra vejen ligger den gamle bindingsværkvandmølle og på bakken den billedskønne vindmølle.

 

I møllegårdens stuehus skrues tiden tilbage til dengang møllerfamilien, med møller, frue, otte børn og en del tjenestegørende, levede her. 
De forskellige stuer, køkkenet, folkestuen, bryggerset – er indrettet som i 1930’erne. På turen fra den mere folkelige ende af huset, til den fine ende vil I opleve, at dørkarme og fodlister bliver bredere og med flere udskæringer, dørene bliver højere og hvide i stedet for brune og der kommer radiatorskjulere for radiatorerne. Joh - der er og bliver forskel på folk.


Har I lyst, er I velkommen til at sætte jer i møblerne og indsnuse atmosfæren. I kan endda bestille kaffe og kage til servering i stuerne. 
I stuehuset kan man desuden lytte til mere end 40 små fortællinger om livet på møllegården.


I kælderen finder man den imponerende bageovn, hvor der i øvrigt bages jødekager, når museet har større arrangementer. 
Dertil kan man også se spisekammeret med madelevatoren, der lettede slæbet mellem køkken og spisekammer.


Det nuværende stuehus er tegnet af arkitekt Charles Jensen og bygget i 1924-1925. Det erstattede det tidligere også ret store stuehus, som var blevet opført i 1870.  Det nye stuehus er hele 250 m2 stort i grundplan, har 100 m2 kælder og fem værelser på loftet.

 

Huset rummer flere meget moderne indretninger – blandt andet badeværelset – et helt nyt rum i en tid, hvor de fleste gik på toilet på et lokum i gården eller simpelthen besørgede på møddingen.  Det var meget moderne at have indlagt vand, og på Dorf Møllegård var der hele to typer at vælge imellem; kildevand, direkte fra eget kildevæld eller vand fra møllesøen, som en stødhævert sørgede for.  

El var der også, og det var endda egen produktion idet vandhjulet i vandmøllen i 1922 blev erstattet af en turbine, som frem til 1996 forsynede hele ejendommen med jævnstrøm.

 

Det moderne hus kostede den svimlende sum 30.000 kr.


Få skridt fra selve møllegården ligger vandmøllen. Dorf Vandmølle nævnes første gang i 1664. På det tidspunkt var livet som møller meget langt fra det liv som levedes i det moderne stuehus beskrevet herover. Mølleren og hans familie boede i vandmøllen, hvor pladsen var trang. Indtægterne kom alene af at male korn til mel for områdets bønder, og arbejdet var hårdt og beskidt. 
Dorf Vandmølle fortsatte til trods for krisetider for mølleriet generelt med at male korn helt frem til 1963, og producerede som sagt strøm til gården frem til 1996. I dag kan turbinen lave strøm til de to af lamperne i vandmøllen, der fortsat bruger jævnstrøm.


På bakken ved møllesøen ligger vindmøllen, der er en kælderhollænder bygget i 1887. Den blev bygget som hjælpemølle til vandmøllen, blandt andet til når der var frost eller tørke, eller når vandmøllen simpelthen ikke kunne følge med efterspørgslen. Den hollandske vindmølles hat kan drejes så vinden rammer den helt rigtigt - hvilket øger effektiviteten – tidligere måtte hele møllen drejes, hvilket var et noget mere møjsommeligt projekt. Vindmøllen malede korn frem til 1952, men maler dog fortsat korn når museet har større arrangementer.


Udsigten fra vindmøllen til møllegården og vandmøllen er uovertruffen og fra vindmøllen kan du fortsætte på en sti, der går hele vejen rundt om møllesøen igennem skoven, hvor I på turen rundt kan finde informationsskilte omkring områdets natur og kultur og tilbage til møllegården. Her er I velkommen til at nyde jeres medbragte mad ved de opstillede borde og bænkesæt.

 

På Dorf Møllegård, opsættes der løbende nye særudstillinger med udgangspunkt i egnens historie.

Møllegården er også ramme for en lang række arrangementer hen over året. Fx foredrag, ferieaktiviteter, Mølledag, Hestedag og julemarked.

 

Følg med i museets arrangementer på museummoss.dk eller på museets Facebook-side.

Dorf Møllegård 1956

Aalborg Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek

Dorf Møllegård 1990

Ariel/Dansk Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek 

Dorf Møllegård, vindmølle 1948 - 1952

Aalborg Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek

Dorf Møllegård, vindmølle 1990

Ariel/Dansk Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek 

 

 

Museum for Forsyning og Bæredygtighed

Dorf Møllegård
Storskovvej 39
9330 Dronninglund
 
Tel.: 98 84 31 05
E-mail: post@museummoss.dk
CVR: 50827216

Åbningstider og priser

Åbent: Møllegården åbner igen lørdag d. 5/2 2022

Voksne: 75,-
Børn: Gratis
Se flere priser

Tilmeld nyhedsbrev

Fornavn:
Efternavn:
E-mail:
Jeg vil:

OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.