Forside

Dansk Center for Møllehistorie

  

Dansk Center for Møllehistorie er etableret i januar 2024. Centret er etableret som et samarbejde mellem Museum for Forsyning og Bæredygtighed - Dorf Møllegård, Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Dansk Mølleinstitut som er under oprettelse. 

 

Forskning i dansk møllehistorie

 

Centrets formål er at være det nationale samlingspunkt for forskning i møllehistorie og samtidig sikre viden om de danske møller for fremtiden. De danske møllers historie har i mange år været underprioriteret. Enkelte forskere har beskæftiget sig med emnet, men til trods for at møllerne bogstaveligt talt har fyldt godt i landskabet, så er deres tidligere betydning ikke længere noget vi er bevidste om. Centret skal sikre at der sker forskning i emnet og at denne forskning kan formidles til både fagfæller og almindelige mennesker. Formidlingen skal blandt andet ske gennem hjemmesiden møllehistorie.dk, hvor al viden om de historiske møller skal samles. Som det er nu, så er denne viden spredt og hjemmesiden skal samle denne viden i et format som kan tilgås af alle med adgang til internet. Når hjemmesiden offentliggøres, vil det fremgå her.

Forskningen skal sikres ved at Dansk Center for Møllehistorie søger eksterne midler til forskellige forskningsprojekter og dermed tilknyttes forskere til centret.

 

Møllehistorie er energihistorie

 

Møllerne har en lang historie, og deres historiske betydning er ofte undervurderet. Vandmølleteknologien kom til Danmark for næsten 1000 år siden og frem til årene omkring 1900 var både disse og vindmøllerne af afgørende betydning for både landbrug og industri i Danmark. Møllerne har i årenes løb leveret energi til alt fra stofproduktion til produktion af mel og foderstoffer til dyrene som stadig fylder meget i dansk landbrug. Nu om dage er vindmøllerne også et væsentligt indslag i det danske landskab og kilde til mange debatter og en hel del el. De moderne vindmøller og hvordan vi forholder os til dem kulturelt kan også belyses gennem det arbejde der kommer til at foregå på Dansk Center for Mølleforskning.

 

På Dorf Møllegård

 

Dansk Center for Møllehistorie har til huse på Dorf Møllegård. Det gør det fordi Dorf Møllegård er et helt særligt sted møllehistorisk. Det er et af de få steder i Danmark, hvor der er et fungerende dobbelt mølleanlæg, nemlig både en vindmølle OG en vandmølle som stadig virker og er i brug. Anlægget fremstår særdeles autentisk og har endda offentlig adgang, da det er en del af det statsanerkendte museum Museum for Forsyning og Bæredygtighed. Dorf Møllegård har også et aktivt møllelaug og disse ting gør tilsammen at Dorf Møllegård er det helt rigtige sted at placere et center for møllehistorie.

 

Bestyrelsen for det nystiftede Dansk Center for Møllehistorie. Fra venstre: Lise Hansen, David C. Harvey, Anne Provst, Morten Anker Petersen, Line Mølgaard Doulgerof

 

Kontaktoplysninger:
Fagkoordinator Lise Hansen, lh@museummoss.dk, 98843105

Museum for Forsyning og Bæredygtighed

Dorf Møllegård
Storskovvej 39
9330 Dronninglund
 
Tel.: 98 84 31 05
E-mail: post@museummoss.dk
CVR: 50827216

Åbningstider og priser

Dorf Møllegård har åbent alle dage kl. 10-16.

Voksne: 75,-
Børn: Gratis

Vildmosemuseet kun åbent for arrangementer.
Se flere priser

Tilmeld nyhedsbrev

Fornavn:
Efternavn:
E-mail:
Jeg vil:

OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.