Forside

Velkommen i mørket! - Pressemeddelelse

29-05-21

 

Velkommen i mørket!

 

Museum skaber rædselsvækkende møder med fortidens monstre i ny udstilling.

 

Den 28. maj åbner en ny udstilling på Dorf Møllegård. GYS – væsner i mørket er en udstillingsoplevelse i absolut særklasse. Publikum sættes 200 år tilbage i tiden til dengang, hvor monstre og magi ikke bare var fantasi og eventyr. Til dengang hvor lyset hørte dagen til, og hvor natten var mørk. Helt mørk! Og i mørket havde fantasien frit spil.

 

GYS – væsner i mørket kan publikum gå på opdagelse i folkesagnenes verden og møde nogle af de mystiske fantasivæsner, som skræmte vores forfædre fra vid og sans. Udstyret med en fakkel skal publikum famle sig vej igennem en række mørke rum. Her lurer åmanden, som kræver sit årlige menneskeoffer. Ellefolket fester i gravhøjen og bjergtager nysgerrige sjæle, og den hovedløse helhest halter rundt på sine tre ben, mens hvide damer og forbrydere vandrer hvileløst rundt i natten.

 

Udstillingen GYS – væsner i mørket er en ny måde at tænke museumsformidling på. Vi nøjes ikke med at fortælle om det gamle bondesamfund. Her skal publikum selv opleve bondens fortællinger og mærke hans frygt for mørket på egen krop.

Gyset har en helt særlig evne til at engagere os og skærpe vores sanser. Og den mekanisme udnytter vi fuldt ud i årets særudstilling.” Johanne Baggesen, Museumsinspektør ved Museum for Forsyning og Bæredygtighed.

 

 

Men udstillingen beskæftiger sig ikke kun med gys i gamle dage. I samarbejde med gyserforsker Mathias Clasen fra Aarhus Universitet stiller udstillingen også skarpt på gysets biologi og psykologi i en nutidig kontekst. Hvorfor opsøger vi frivilligt gyset, når det er designet til at fylde os med negative følelser som frygt, angst og væmmelse? Og er gys andet og mere end bare underholdning? Det er nogle af de spørgsmål, Mathias Clasen besvarer i en række korte film produceret til udstillingen.

 

Som gyserforsker er jeg meget spændt på denne udstilling, som er helt unik i dansk kontekst. Det er godt set, at man kan bruge gysereffekter til at give museets gæster en tidsrejse tilbage til den tid, hvor monstrene kom frem, så snart solen gik ned. Forskning peger faktisk på, at når vi bliver skræmte, danner vi stærkere minder. Derfor giver det god mening at bruge gyset aktivt i formidling af historisk viden. Vi lærer formentlig bedre, når vi er lidt skræmte.” Mathias Clasen, ph.d. og lektor i litteratur og medier ved Afdeling for Engelsk, Aarhus Universitet.

 

For yderligere information kontakt museet på post@museummoss.dk eller telefon 98843105

 

 

 

 

Museum for Forsyning og Bæredygtighed

Dorf Møllegård
Storskovvej 39
9330 Dronninglund
 
Tel.: 98 84 31 05
E-mail: post@museummoss.dk
CVR: 50827216

Åbningstider og priser

Dorf Møllegård har første åbningsdag i 2024 lørdag d. 6. april.

Voksne: 75,-
Børn: Gratis

Vildmosemuseet kun åbent for arrangementer.
Se flere priser

Tilmeld nyhedsbrev

Fornavn:
Efternavn:
E-mail:
Jeg vil:

OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.